Thursday, October 16, 2008

Rahsia Gambar Cantik

Haha..Selama ini aku banyak berahsia pasal gambar-gambar aku. Ramai orang mintak tips. Tapi aku tak pernah bagi. Oleh kerana baru-baru ini aku telah menurunkan separuh ilmu-ilmu photography kepada Shauki (itupun sebab dia beli kamera aku), apa lah salah aku bagitau sahaja kepada yang lain.

Rahsia pertama adalah cahaya. Cubalah ambil gambar waktu cahaya ataupun matahari tengah terik. Tetapi make sure subjek kita tidak membelakangkan cahaya. Gambar sure superb. Kurangkan mengambil gambar dikala petang atau malam. Sebab gambar-gambar waktu itu biasanya menghasilkan noisy (bintik2 ,kabur ataupun tak clear)

Rahsia kedua adalah editing. Mesti ramai yang terkejut kalau aku katakan aku tak pernah gunakan adobe photoshop. Susah dan complicated sangat. Aku hanya menggunakan window picture manager dan satu lagi sofware yang hanya shauki sahaja yang tau.haha. Tetapi aku syorkan kepada semua supaya jangan banyak sangat edit. Nanti jadi fancy dan tidak real. Hanya simple touch sudah mencukupi.

Rahsia ketiga adalah shot-shot dari sudut -sudut yang menarik. Cuba elakkan amek gambar statik seperti manusia berdiri tegak untuk mengambil gambar. Dalam erti kata yang mudah pelbagaikan..Sebab itu aku selalu cakap sama orang yang bertanya bahawa kamera tidak penting sangat. Yang penting tangan tu. Samaada ada seni atau tidak.

Itu sahaja 3 rahsia utama dalam photography. Selebihnya kena datang sendiri dan berguru dengan aku. Mudah kan..??

5 comments:

Anonymous said...

hebat!
blog anda harus lebih politikal agar lebih byk hit.

macam cibett!!
salam cangkuk dari penang,
Johnson

dukeskywalker said...

haha! adakah ini tips2 yang dimaksudkan itu????.....

GombakRock said...

kah kah kah kah kah!!(sekali lagi aku mencuri ketawa hisham rais)

gambar cantik said...

artikel yang menarik...

Mohd Syabandi said...

Baik Tok Guru! :)