Wednesday, December 9, 2009

Perihal aku di klinik lagi..

------

Semalam aku di klinik lagi.

Mungkin kerana aku terlalu menjaga kesihatan jadinya klinik-lah tempat aku melepak-lepak ketika cuti.

Asalnya aku pergi sebab aku rasa macam nak demam. Tekak pun rasa gatal. Ditambah lagi dengan batuk yang kerap kali muncul....owh lengkap.

Time aku masuk tu Dr Azmi dah ada kat dalam. Dr Azmi merupakan doktor peribadi aku. Maksudnya kalau aku datang dan bukan turn Dr Azmi yang in charge aku akan mintak nurse-nurse kat situ tepon Dr Azmi suruh datang....kalau boleh la. Tapi memang tak boleh.

Semula ke tajuk asal...

Bila Dr Azmi check tekak aku dia kata dah merah sangat ni. Daripada dia memberi alasan kenapa aku sakit dia lebih rela menyuruh aku berhenti hisap rokok. Kerana katanya rokok penyebab segala jenis penyakit.

Katanya perokok-perokok semuanya tak fit. Lalu Dr Azmi menceritakn bagaimana dia masa mula-mula jadi doktor pelatih di hospital seremban. Katanya ada sekali tu senior MO dia suruh dia berlari turun tangga dari tingkat 11 kebawah kemudian naik balik. Itu semua katanya gara-gara dia report lewat ke tempat keja. Pastu Dr Azmi tanya aku apa kesimpulan dari cerita itu...

Aku katakan mungkin masa housemenship dulu Dr kurang berdisplin. Tidak mementingkan tidur yang cukup.

Sambil ketawa Dr Azmi katakan BUKAN. Pendek saja jawapan dia. Mungkin bercampur geram.

Dr Azmi sebenarnya agak terkejut kerana aku mengetahui beberapa bahasa technical doktor yang sebenarnya aku banyak belajar beberapa bulan lalu...

Kata Dr Azmi lagi dia fit. Dia bukan perokok. Sebab tu dia takde masalah naik turun 11 tingkat. Even katanya kalau di suruh berlari 2km pun dia boleh lagi. Dr Azmi katakan pada aku dia tak pecaya aku boleh berlari 2km non-stop. Katanya perokok cepat penat.

Sebelum keluar tu Dr Azmi kata mau refer aku ke Gleneangles Hopsital. Aku tanya dia kenapa. Dia nak aku berhenti hisap rokok. Benda pertama dia nak aku buat adalah checkup di private hospital. Punyalah takut aku dengar. Kena check darah lagi. Aku ni walaupun brutal tapi agak malu-malu sikit dengan darah. Sebab itu aku tak boleh kawin dengan doktor agaknya...


So semalam bagi membuktikan aku masih lagi fit aku terus pergi ke Celebrity Fitness Wangsa Walk sesudah celik mata pagi semalam. Pukul 12.00pm aku sampai. Sharp.

Benda pertama yang aku cari sesudah sampai ialah papan lari setempat ataupun ape kejadah yang korang panggil benda tu...


Ternyata telahan Dr Azmi meleset. Selepas 15 minit aku telah pun berlari sejauh 2.66 km. Puas hati aku. Tercungap sikit tu biasalah.

Keluar dari gym tu benda pertama yg aku capai adalah sebatang rokok Marlboro light..


Sambil berfikir-fikir apakah juadah makan tengah hari aku.



Berhenti hisap rokok?


Ya. Aku akan cuba.







Selepas ini tiada lagi gambar seperti ini. Mungkin selepas ini hanya tasbih yang akan selalu bermain di jemari aku.





------------

====

8 comments:

Ilmapung said...

ko suka cari alasan.. mmg perokok tegar.

~miss-lala-comot~ said...

setuju dengan :Ilmapung:

aripsamat.... said...

ape barang 2 km lebih je...gua sekali joging ble capai 40 minit plus2...lebih kurang 6km...yg mane gua berjoging sambil merokok...amacam...percaya?

The story of Saif Al-Hafsham said...

ilma: bkn alasan la..just mencari simpati.

lala: jgn macam-macam

arip: lu dgn gua lebih kurang je.kalau gua 40 minit dah 8km kot.ini baru 15min.itu hari gua dah buat lari bogel keliling NS curry house.lu bleh?

Anonymous said...

benti la mokok don saif

farhana said...

Masih ada lagi POn? (Bukan pasal rokok)... Adduuuew...

Kawan Sama Hobi said...

isapla rokok,bgus utk ksihatan...org yg xmerokok ja xmnghargai nikmat di dunia ini...

The story of Saif Al-Hafsham said...

farhana: kamu org yg bijak membaca setiap maksud ayat aku.

kawan sama hobi: betul.ko sangat jitu dalam memberikan hujah.